2016

Ευρωπαικό Πρόγραμμα:Καραβάνι. Η συνέχεια.

Η διοργάνωση του Θεάτρου ΟΜΜΑ  ΣΤΟΥΝΤΙΟ  στο  Ηράκλειο,Κρήτη

ΡΙΖΕΣ - CARAVAN NEXT GREECE

Κινώντας την πόλη με την τέχνη!

Είσοδος ελεύθερη για όλα τα δρώμενα

ΝΕΡΟ 1/09 Μυθολογία της Κρήτης

ΓΗ  2/09  Κρητικός Λόγος

ΦΩΤΙΑ 3/09  "Προμηθέας" Νίκου Καζαντζάκη

ΑΕΡΑΣ  4 /09 Η Γιορτή της κοινότητας

Παίρνουν μέρος και τις 4  μέρες  33 Πολιτιστικοί Σύλλογοι από την Κρήτη

Τροφοδοτώντας το μέλλον: Κινώντας την πόλη με την τέχνη

Τι είναι το Θέατρο από την Κοινότητα στην Κοινωνία;

Σκοπός του Social Community Theatre είναι να ενδυναμώσει τις κοινότητες. Είναι μια καλλιτεχνική φόρμα που προχωρά πέρα από την παραδοσιακή αντίληψη που έχουμε για το «θέατρο» και για τους «θεατές» και το αντιμετωπίζει ως μια διαδικασία κοινωνικής και καλλιτεχνικής συνάντησης μεταξύ πολιτών και επαγγελματιών καλλιτεχνών.

Στο Θέατρο από την Κοινότητα στην Κοινωνία, η διαδικασία περνά μέσα από την τοπική κοινωνία. Καλλιτέχνες και πολίτες μαζί, συναντιούνται και ανταλλάσουν εμπειρίες και η τελική παράσταση ή καλλιτεχνική δημιουργία είναι το αποτέλεσμα συμμετοχής των μελών των κοινοτήτων που τα ίδια είναι οι ηθοποιοί και οι συγγραφείς.

Είναι όμως και ένας τρόπος να έρθουν οι άνθρωποι αντιμέτωποι με τις παρούσες προκλήσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες. Μέσα από τη διαδικασία του Social Community Theatre δημιουργείται ένα νέο δίκτυο μέσα στην κοινότητα: οι πολίτες δουλεύουν όλοι μαζί και δημιουργούν νέες σχέσεις σε κοινωνικό και δημιουργικό επίπεδο.

ΣΥΝ∆ΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑ∆Α

Θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ (Ηράκλειο Κρήτης)

Τοπικός Συνεργάτης: Σύλλογος Αλατσατιανών Ν.Ηρακλείου

ΣΥΝ∆ΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Nordisk Teaterlaboratorium

Odin Teatret (Odin Teatret) \ ∆ανία

Università degli Studi di Torino

Dip. di Studi Umanistici (Unito - SCT Centre) \ Ιταλία

Centro de Arte y Producciones

Teatrales SL (TNT Theatre) \ Ισπανία

Stowarzyszenie Edukacyino - Spoleczno

Kulturarne Teatr Brama (Brama Theatre) \ Πολωνία

ZID Theatre (ZID Theatre) \ Ολλανδία

Truc spherique (TRUC) \ Σλοβακία

Bürgerstiftung Rohrmeisterei

Schwerte (Rohrmeisterei) \ Γερµανία

Farm in Cave (Farm in Cave) \ Τσεχία

Omma Studio Private Non Profit Company

(OMMA STUDIO) \ Ελλάδα

Association des Agences

de la Democratie Locale (ALDA) \ Γαλλία

Kulturno Izobrazevalno

Drustvo Kibla (Kibla) \ Σλοβενία

Società Consortile per Azioni OGR-CRT

(OGR – CRT) \ Ιταλία

Technical University Of Crete

(University of Crete) \ Ελλάδα

ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

25 τοπικών συνεργατών που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 5 εκτός αυτής.

∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

5 MACRO EVENTS (Μεγάλα ∆ρώμενα)

25 MICRO EVENTS (Μικρά ∆ρώμενα)

5 Professional Workshops (Σεμινάρια)

10 Συνέδρια

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα έχει σα σκοπό να παρακινήσει κάθε κοινότητα και κάθε άτομο να αναλογιστεί το ενεργό ρόλο του ως ευρωπαίος πολίτης, σεβόμενος τις κοινωνικές προκλήσεις που στις μέρες μας υπάρχουν, όπως: ισότητα των φύλων, αποδοχή της πολιτιστικής διαφορετικότητας, προστασία του περιβάλλοντος, ο ρόλος των νέων ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες και να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς οραματιζόμαστε την Ευρώπη του µέλλοντος;»

Ο στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία δρώμενων, που στηρίζονται πάνω σ’ αυτό που ονοµάζουμε Social Community Theatre (Θέατρο από την Κοινότητα στην Κοινωνία). Το πρόγραμμα «Καραβάνι. Η συνέχεια» στοχεύει στην:

Πολιτιστική ενδυνάµωση των τοπικών κοινοτήτων και αύξηση της συμμετοχής των πολιτών.

Ενδυνάμωση της αίσθησης κοινής Ευρωπαϊκής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων (καλλιτεχνών αλλά και ολόκληρων κοινοτήτων).

Ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη µεθοδολογία του «Θεάτρου στη Κοινότητα».

∆ημιουργία δικτύου ανταλλαγής των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δρώμενων του STC, συνδέοντας τοπικά κοινωνικά δίκτυα, μέσα από διεθνείς συνεργασίες.

www.caravanext.eu

Ο διοργανωτής OMMA STUDIO

Καλώς να σμίξουμε!

Το θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, συνδιοργανωτής για την Κρήτη και την Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Καραβάνι. Η Συνέχεια. Τροφοδοτώντας το µέλλον: Κινώντας την πόλη με την τέχνη» σας καλωσορίζει σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της Κοινότητας.

Είναι μια μεγάλη στιγμή της εικοσάχρονης πορείας του θεάτρου μας, η συμμετοχή μας σε αυτό το σπουδαίο πρόγραμμα διάρκειας τεσσάρων ετών, μιας και υλοποιείται ένας από τους βασικούς μας στόχους: Η αλληλεγγύη στη πράξη. Η συμμετοχή 33 κοινοτήτων, πολιτιστικών συλλόγων, ομάδων αλλά και ατόμων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας, δείχνει την μεγάλη ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία και συνεύρεση, μέσα από την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Μια ανάγκη να μοιραστεί η κάθε είδους κοινότητα εκείνο το ιδιαίτερο που δημιουργεί, εκείνο που αλλάζει τη ζωή των μελών της. Το Πρόγραμμα αυτό έρχεται να δώσει ζωή και φωνή σε αυτή την ανάγκη, αφού κάθε κοινότητα θα «αφηγηθεί» τη δική της πραγματικότητα, θα περιγράψει τις αξίες στις οποίες πιστεύει, αλλά και θα παρουσιάσει τις ρίζες της και κυρίως θα µοιραστεί τα συλλογικά της συναισθήματα, μνήμες, οράματα και όνειρα με τις άλλες κοινότητες των ανθρώπων. Το Θέατρο στη Κοινότητα που είναι ο βασικός μοχλός αυτής της προσπάθειας, σκοπεύει στην κινητοποίηση όλων αυτών των δυνάμεων, στην ενδυνάμωσή τους μέσα από την άμεση επαφή, ατόμων, ομάδων και κοινοτήτων, τη γνωριμία µεταξύ τους και µε τους συμμετέχοντες θεατές και στην αποδοχή. Μέσα από τη «γλώσσα» των παραστατικών Τεχνών οι εκπαιδευτές / εμψυχωτές του θεάτρου μας, η Γωγώ Πετραλή, ο Αντώνης ∆ιαµαντής, ο Κωνσταντίνος Τσακιρέλης και η Ειρήνη Κουτσάκη, βοήθησαν όλους αυτούς που θα δείτε «επί σκηνής» να εκφράσουν και να εκφραστούν, βοήθησαν στη γέννηση εμπειριών και βιωμάτων που θα μας οδηγήσουν από το παρόν στο μέλλον.

Οι «Ρίζες» είναι η ιστορία μας, μας υποδεικνύουν αυτό που είμαστε, μας βοηθούν να μάθουμε από πού ερχόμαστε και που πηγαίνουμε. Στο ερώτημα που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση «Πως οραματιζόμαστε την Ευρώπη του μέλλοντος» εμείς απαντάμε: ∆εν οραµατιζόµαστε το μέλλον της Ευρώπης, απλά γιατί το μέλλον είναι ήδη εδώ. Το ζούμε σε συνάφεια με το παρελθόν μας, µέσα από τους προγόνους μας, μέσα από τη γλώσσα μας, μέσα από τα ήθη και τα έθιμά μας. Με αυτά ζήσαμε και με αυτά ζούμε. Εύχομαι η γέννηση αυτής της προσπάθειας να στεριώσει στην Κρήτη, να γίνει θεσμός και να βιώσουμε από δω και στο εξής τέτοιες δυνατές και πανέμορφες συναντήσεις και γιορτές ανθρώπων μέσα από τη Τέχνη και τον Πολιτισμό. Ευχαριστώ τη Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Κο Σταύρο Αρναουτάκη για την άμεση ανταπόκρισή του και την καταλυτική βοήθειά του στην υλοποίηση αυτών των εκδηλώσεων, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του ∆ήμου Ηρακλείου, Κα Αριστέα Πλεύρη, αλλά και τον Κο Μανώλη Βελιβασάκη, Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και του Cretan Culture Foundation U.S.A. για την στήριξή του, το ∆.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου θεάτρου, τον Τοπικό μας συνεργάτη, Σύλλογο Αλατσατιανών Ν.Ηρακλείου, καθώς και όλους τους χορηγούς. Κυρίως ευχαριστώ, τον Ζαχαρία Κεφαλογιάννη, για την εμψύχωση και τη πίστη του σε αυτό το Πρόγραμμα, από την αρχή υλοποίησής του. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Οργανωτική Επιτροπή, στους εθελοντές, στους φίλους και συνοδοιπόρους, και σε όσες και όσους δούλεψαν άοκνα για την φετινή υλοποίηση του Προγράμματος.

Αντώνης ∆ιαμαντής

Καλλιτεχνικός ∆ιευθυντής του Προγράμματος CARAVAN NEXT - Greece

Eugenio Barba

 Στα πλαίσια του CARAVAN NEXT GREECE - ΡΙΖΕΣ, ο Eugenio Barba στο Ηράκλειο Κρήτης στις 28 Αυγούστου!

Eugenio Barba \ Σεμινάριο δεξιοτεχνίας

28-08 στις 10.00πμ

Στην Αίθουσα Πειραματικής Σκηνής του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Ηρακλείου

Καλεσμένος από το Θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, ως παράλληλη εκδήλωση, με αφορμή το Caravan Next Greece.

Μαζί του η ηθοποιός του θεάτρου ODIN, Julia Varley, η οποία, μετά το μάθημα δεξιοτεχνίας, θα παρουσιάσει την επίδειξη δουλειάς με τίτλο, "Το Ιπτάμενο Χαλί". Την ίδια μέρα θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ, παραγωγής του Θεάτρου ODIN, "Η κατάκτηση της διαφορετικότητας”.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, θεατρολόγους, μαθητές δραματικών σχολών αλλά και όσους/όσες ασχολούνται με τις παραστατικές Τέχνες.